Kolonisten van de Westelijke Jordaanoever

De VPRO haalde dit artikel op 14 maart 2012 van haar eigen website. Naar mijn oordeel ten onrechte, want dit komt niet in de buurt van strafbaar aanzetten tot haat. Het stuk stelt ook belangrijke vragen op een grappige manier, en dat mag best ietsje harder dan meestal wenselijk is. Vandaar hier opnieuw gepost.

************************************************

Vandaag De kolonisten van de westelijke jordaanoever, een van de items die iedereen met liefde haat, oorspronkelijk gepubliceerd op 15 december 2010.

Shalom! Dit is De Kolonisten van de Westelijke Jordaanoever. Waan je in het tijdperk van nu: Het onoplosbare Israëlisch-Palestijnse conflict. Sinds de zesdaagse oorlog koloniseren de Israëliërs delen van de Westelijke Jordaanoever, Sinaï en de Gazastook. In dit spel ben je zelf een Joodse Kolonist die op weg is met zijn bulldozer. Je doel is het stichten van een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.
Je bent echter niet de enige met als doel een nederzetting. Ook andere onverschrokken kolonisten zijn met hun bulldozers in de buurt van de Westelijke Jordaanoever: de wedstrijd om de kolonisatie is begonnen!
De vrouwen en mannen van je expeditie stichten de eerste twee nederzettingen. Het land is nauwelijks vruchtbaar en grondstoffen komen op diamant na praktisch niet voor. Wel is er ruimte voor het telen van groenten en fruit. Ook blijken de kolonisten bijzonder goed in het maken van hoogwaardige cosmetica van modder uit de Dode Zee en het maken van kleding. Je bouwt onverharde wegen en nieuwe dorpen, die tot steden uitgroeien.
Gaat het je lukken, om op de Westelijke Jordaanoever de belangrijkste macht te worden?
Ruilhandel beheerst het leven op de Westelijke Jordaanoever. Van sommige producten heb je genoeg, andere zijn schaars. Je ruilt diamant tegen Sharonfruit en een gepantserde bulldozer tegen kleding – al naar gelang hetgeen je nodig hebt voor je volgende bouwwerk!
Ga omzichtig te werk! Sticht je nederzettingen op de juiste plaatsen en ruil slim. Dan heb je meer kans om te winnen. Ook je medespelers zijn niet op hun achterhoofd gevallen.
Je doel is om de heerser van de Westelijke Jordaanoever te worden!
Aantal spelers: 3 of 4
Leeftijd: vanaf de Bar Mitswa 
Speelduur: het is een oneindig conflict

Speloverzicht en startopstelling voor beginners:

1. Voor je ligt het Beloofde Land Israël, dat uit 27 sectoren bestaat en door de Middellandse en Dode zee en buurlanden omgeven is. Het is de bedoeling om de Israël en de Westelijke Jordaanoever te koloniseren.

2. Israël bestaat uit het min of meer neutrale Jeruzalem en vijf verschillende sectoren. En oh ja, ook de Gazastrook. Maar ach, de Gazastrook… Elke sector levert zijn eigen producten op. Dat Israël nauwelijks vruchtbare grond heeft en weinig spraakmakende natuurlijke grondstoffen heeft, doet niets af aan de handelsgeest van deze natie. De producten zijn:
-Sharonfruit
-Diamanten
-Kleding
-Cosmetica
-Bulldozers

3. Je begint het spel met twee kleine nederzettingen bestaande uit een shtetl (dorp) en een gas (straat) Met twee shtetl’s bezit je al twee overwinningspunten. Wie het eerst tien overwinningspunten heeft, wint het spel.

4. Om overwinningspunten te krijgen moet je nieuwe nederzettingen bouwen en bestaande nederzettingen uitbreiden tot shtot’s (steden). Elke shtot (stad) is twee overwinningspunten waard. Wie bouwen wil, heeft producten nodig.

5. Hoe kom je aan producten? Simpel. Je gebruikt je typische handelsgeest en een goede dosis geluk. Iedere beurt wordt er bepaald welke sectoren producten opleveren. Dat gebeurt middels twee dobbelstenen – en daarom liggen er ook fiches met getallen op de sectoren. Als er een “4” gegooid wordt, dan produceren alle sectoren met een “4” producten; in dit voorbeeld zijn dat de mijn, een boomgaard en modder uit de dode zee.

6. Alleen de spelers met nederzettingen aan deze sectoren krijgen opbrengsten. In ons voorbeeld grenst de rode shtetl (A) aan modder uit de dode zee en de oranje shtetl aan een mijn. Als er een 4 gegooid wordt, krijgt de rode speler cosmetica en de oranje speler diamant.

7. Het is erg lucratief als nederzettingen aan meerdere sectoren grenzen, en aldus – afhankelijk van de dobbelsteenworp – verschillende producten opleveren. Let hier dus goed op bij het stichten van je nederzettingen.

8. Je bent een vlijtige kolonist en je spaart producten. Je bezit echter niet overal nederzettingen, waardoor je sommige grondstoffen moet ontberen. Een slechte zaak, want je hebt voor nieuwe bouwwerken juist allerlei combinaties van producten nodig.

9. Om deze toch te kunnen krijgen, moet je je handelsgeest inzetten om producten van andere kolonisten te verkrijgen. Je biedt producten te ruil aan of laat andere kolonisten hun waar aanbieden. Als de ruil lukt, krijg je misschien de kaart, die je nodig hebt om nog een nederzetting te stichten.

10. Een nieuwe nederzetting mag je stichten op een vrije driesprong, vooropgesteld dat je dit punt hebt bereikt met een eigen onverharde weg en dat dit punt op minstens twee zijden afstand ligt van andere nederzettingen.

11. Overweeg echter goed, waar je de nederzettingen sticht, De getallen op de fiches variëren in grootte. Hoe groter de cijfers afgedrukt zijn, hoe waarschijnlijker het is dat het getal gegooid wordt. De getallen 6 en 8 zijn rood afgedrukt, omdat die het vaakst vallen. Hoe vaker een getal gegooid wordt, hoe hoger de opbrengst van die sector.

12. Waar gebouwd wordt, vallen spaanders. Niet iedereen is blij met de Israëlische nederzettingen en de terrorist al helemaal niet. Bij het begin van het spel verstopt hij zich in Jeruzalem, maar op het moment dat er een “7” gegooid wordt, kruipt de terrorist uit zijn schulp. Met een flinke dosis terreur legt hij de productie van één van de sectoren stil. Welke sector? De speler die de “7” gegooid heeft, beslist. De terrorist blijft staan tot de volgende keer dat er een”7” gegooid wordt.

13. Maar dat is nog niet alles. Nee, behalve het bouwen van een gas, een shtetl of een shtot, kan je met je productkaarten ook ontwikkelingskaarten kopen. In ruil voor een bulldozer, cosmetica en een diamant heb je de kans om je shtetl of shtot op te leuken met een synagoge, klaagmuur of een leuke humus souvenir shop! En zeg nou zelf; da’s best een goede deal!


One Response to Kolonisten van de Westelijke Jordaanoever

  1. Walgelijk. Jullie Europeanen waren altijd antisemitisch en zo gaan jullie blijven. Het enige ding die veranderd is, is dat we de atoombom nu hebben. Gelukig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>